top of page
  • Foto van schrijverMaurice Mazenier

Quick’20-voorzitter Gerard Heskamp: ‘We hebben vooral sociale en emotionele schade’

Bijgewerkt op: 7 mrt. 2022


Volgens voorzitter Gerard Heskamp zijn de mensen erg terneer geslagen. © Maurice Mazenier

OLDENZAAL – Het amateurvoetbal in Nederland heeft het de afgelopen twee jaar ontzettend moeilijk gehad door het coronavirus en de daardoor geldende coronamaatregelen. Ook voor Quick’20 was het de afgelopen twee jaar lastig, want de club heeft echt stilgestaan. Daar zit echter niet de grootste schade voor de Oldenzaalse voetbalclub. ,,Je merkt dat mensen erg terneer geslagen zijn”, aldus voorzitter Gerard Heskamp.


Van te voren was er de verwachting dat het amateurvoetbal het ontzettend moeilijk zou krijgen als gevolg van corona en de lockdowns. Toch heeft dat volgens Heskamp niet heel veel invloed op de club gehad. ,,Als je kijkt naar het hele gebeuren dan hebben we gewoon stilgestaan. Dus feitelijk gewoon: twee jaar geleden ging de stekker eruit en nu twee jaar later doe je de stekker er weer in en draait het weer gewoon. Dat gevoel heb je een beetje. Het is niet zo dat als je op ons deeltje gaat kijken dat we veel sponsoren of leden zijn kwijtgeraakt, maar het is meer de sociale en emotionele schade die we hebben.”


Qua ledenaantal is het bij Quick’20 de afgelopen twee jaar vlak gebleven zo bevestigt Heskamp. ,,We zitten nog steeds boven de 1800 leden en als je kijkt toen we vertrokken twee jaar geleden was het ook 1800. In het eerste jaar zijn we zelfs nog met vijf, zes leden gegroeid, maar dat mag geen naam hebben.”


Daar zit het probleem voor de club dus niet voor Quick’20. De voorzitter benadrukt vooral de sociale en emotionele schade die er is. ,,Die vind ik best wel groot”, vervolgt hij, ,, dat merk je ook nu aan de honger die men heeft om naar de club te komen. Zodra er een activiteit is: ow, we moeten er wel bij zijn. De jongens willen enorm graag voetballen. Dus die honger die is er. Je merkt ook dat de mensen erg terneer zijn geslagen, dus daar zit vooral de schade.”


Dat komt vooral omdat de mens van nature behoefte heeft aan sociaal contact. ,,Vooral in het verenigingsleven zitten juist dat soort mensen, de sociale dieren zitten in een bepaalde groep. Die balen ervan. De andere groep die prestatief willen voetballen, die hebben een hele tijd niet mogen voetballen. Ja, met tweetallen. Dus die zijn ook gefrustreerd wat dat betreft, want ze hebben niet hun dingetje kunnen doen. Ze hebben niet hun ei kunnen leggen. Dat is allemaal wel schadelijk voor de mensen. Zowel in het emotionele en sociale gedeelte.”


De overdekte staantribune bij Quick'20. © Maurice Mazenier

Masterplan

Corona heeft naast het emotionele en sociale aspect ook invloed gehad op de sportieve plannen binnen het prestatieve gedeelte binnen de club. Zo heeft Quick’20 het masterplan dat het voor ogen had met het eerste elftal vooralsnog niet kunnen uitvoeren. ,,We hebben toen wij van de zondag naar de zaterdagafdeling gingen met elkaar afgesproken dat we binnen drie jaar terug wilden zijn op Hoofdklasse niveau zaterdag. Van die drie jaar zijn er nu al twee weg. Dat heeft wel invloed”, erkent hij.


Of Heskamp dat zo dramatisch vindt? ,,Nee, want iedereen is stil blijven staan”, erkent de voorzitter. ,,Gelukkig hebben we de groep wel bij elkaar kunnen houden, niemand heeft ons eigenlijk verlaten. Misschien eentje. Dus dat heeft niet zoveel invloed. Maar ik ga er vanuit dat we dit jaar wel promoveren en we dan de eerste stap kunnen maken naar de Eerste klasse en dat we dan naar de Hoofdklasse kunnen. Dus het wordt één of twee jaar langer.”


Financieel

Wat de club wel geraakt heeft is het wegvallen van de kantine inkomsten en de evenementen, zo geeft Heskamp toe. ,,Een deel van onze omzet van rond de miljoen halen we uit de kantine. Dat is ongeveer twee ton. Die twee ton zakt natuurlijk helemaal in elkaar. Aan de andere kant als je kijkt naar de uitgavenkant hebben we veel minder kosten gehad en we hebben subsidies gehad van de gemeente. Uiteindelijk als je onderaan de streep kijkt is dat een beetje gelijk gebleven en hebben we zelfs een klein plusje gedraaid.”


Heskamp verwacht wel dat de effecten over een aantal jaar mogelijk beter te zien zijn. ,,Dan kan ik zeggen: het heeft echt geen invloed gehad of misschien heeft het over drie jaar wel invloed gehad omdat er dan wel mensen afhaken. Want heel veel ondernemers en sponsoren haken nu nog niet af, maar misschien dat ze het komende jaar of het jaar daarop misschien de steun moeten terugbetalen en dat ze dan wel af moeten haken. Maar dat is koffiedik kijken. Ik denk zelf van niet.”


Terug naar normaal

Met de meest recente versoepelingen die door Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft aangekondigd kan het land weer open. Per 25 februari is er weer heel wat meer mogelijk en kan de club weer normaal gaan draaien. Zo vervalt de anderhalve meter zowel binnen als buiten (tenzij je binnen meer dan 500 mensen ontvangt, dan geldt testen voor toegang). Ook het coronatoegangsbewijs vervalt en de kantine kan weer geopend worden volgens de normale openingstijden.


Of Heskamp verwacht dat het amateurvoetbal nogmaals stilgezet gaat worden? ,,Nee, dat denk ik niet. De maatschappij gaat nu open en die gaat volgens mij niet meer dicht.” En dat heeft er volgens de voorzitter ook mee te maken dat de mensen het niet meer accepteren als de boel nog een keer dicht gaat. ,,Waarvoor je het doet weegt niet meer op tegen de schade voor de rest. Het is altijd een weegschaal.”


Hierbij trekt Heskamp de vergelijking met het onderwijs. ,,In het eerste halfjaar van corona riep de politiek continu dat onderwijs prima online kon en dat er geen achterstanden zouden komen en we zijn nu anderhalf, twee jaar verder en we zijn tot de conclusie gekomen dat het niet kan en het flinke achterstanden heeft opgeleverd. Dat was toen ook. Negen op de tien had toen ook al in de gaten dat dat zo was. Daarom denk ik dat we gewoon openblijven.”


Eindelijk weer op gang

Na bijna twee jaar kan de blik bij Quick’20 eindelijk weer volledig op het voetbal. Tot grote tevredenheid van Heskamp. Toch had de bal voor het eerste elftal van Quick’20 wat eerder kunnen rollen. ,,Dat is wel een klein stukje frustratie, de herstart van de competitie duurde drie korten en drie langen”, verzucht hij.


Wisselende berichtgeving vanuit de voetbalbond zorgde ervoor dat het allemaal minder snel is gegaan dan gehoopt. ,,In eerste instantie was de communicatie vanuit de KNVB 29 januari, toen werd het 4/5 februari, toen werd het weer 29 januari en toen het moment was dat we weer ‘open’ konden, toen gingen ze er echt over nadenken, werd het 19 februari.”


Goede herstart

Inmiddels heeft Quick’20 de competitie hervat en pakte het in de eerste drie wedstrijden meteen de volle buit: negen punten. Ook werd driemaal de nul gehouden. Op 19 februari won de ploeg van trainer René Nijhuis met 6-0 op bezoek bij Be Quick Zutphen, een week later werd Enter Vooruit op Sportpark Vondersweijde met 4-0 opzij gezet en afgelopen zaterdag (5 maart) werd met 2-0 gewonnen bij WVF uit Zwolle.



Sportpark Vondersweijde, waar Quick'20 haar thuiswedstrijden afwerkt. © Maurice Mazenier

38 weergaven0 opmerkingen
bottom of page