OLDENZAAL - Corona en als gevolg daarvan de lockdown hebben zowel in het profvoetbal als het amateurvoetbal flinke sporen nagelaten. In het amateurvoetbal misschien nog wel meer omdat daar de competities meerdere keren hebben stilgelegen door de coronamaatregelen. ,,Op een gegeven moment denk je: dit is niet leuk meer”, blikt Quick’20-trainer René Nijhuis terug op een ontzettend moeilijke periode.
Het profvoetbal kon na een verplichte coronastop van enkele maanden ‘gewoon’ weer verder. Hoe anders was dat voor het amateurvoetbal en de amateurvoetballers. Meermaals zijn zij geconfronteerd met het stilleggen van de competities. Zo werd het seizoen 2020-2021 in het amateurvoetbal wel opgestart, maar ook even snel weer stilgelegd vanwege nieuwe maatregelen van de overheid. Ook het huidige seizoen heeft een tijdje 'on hold' gestaan vanwege corona.
Dat alles was een flinke streep door de rekening van Nijhuis en zijn Quick’20. ,,Het was op heel veel vlakken vervelend om als gevolg van corona zo lang stil te moeten zitten. Vooral omdat we bij Quick’20 na onze keuze om van de zondag naar de zaterdagtak te gaan in de tweede klasse moesten beginnen”, aldus René Nijhuis. Het doel van trainer en club was om zo snel mogelijk de ladder in het amateurvoetbal weer te beklimmen. ,,Dat doel kwam al heel snel te vervallen omdat corona de competitie stopzette. Want wij moeten met Quick’20 het liefst zo snel mogelijk uit deze klasse omdat wij vinden dat dit niet bij ons past.”
Aan de maatregelen kwam maar geen eind en dat hakte er flink in, vooral omdat Nijhuis bleef proberen om ondanks de maatregelen leuke trainingen te blijven geven. ,,Elke keer heb je de hoop na elke maand dat je weer zou kunnen beginnen met de competitie. Maar het doel dat je hebt als spelers en staf valt dan helemaal weg en dan is het moeilijk om als amateurvoetballer mentaal door te schakelen”, beseft hij.
Bovendien zijn de maatregelen vanuit de overheid ook veelvuldig veranderd. Er mocht steeds minder omdat er vanuit het (demissionaire) kabinet steeds meer maatregelen werden opgelegd. ,,Dus we kwamen allemaal in trainingspak om te trainen en ook zo laat mogelijk om te voorkomen dat je lang met elkaar in contact was. Dan moest je ook nog trainingen geven die op anderhalve meter afstand van elkaar controleerbaar waren. Dat lukt je eigenlijk ook niet of je moet allemaal van die vormen gaan doen die niks met voetbal te maken hebben. Dus duels niet, partijvormen niet. Dat beperkt je zoveel in mogelijkheden dat je na verloop van tijd gewoon denkt van: ja, dit is niet leuk meer”, vervolgt hij.
Blessures
Ondanks al die beperkingen is het aantal blessures bij Quick’20 beperkt gebleven. Volgens Nijhuis komt dit door het feit dat de Oldenzalers in vergelijking met de meeste teams wel zijn blijven doortrainen. ,,Ook al was het beperkt, kort en in kleine groepjes. We hebben het elke keer wel kunnen opbrengen met elkaar om actief te blijven en dan helpt het toch. Dan houd je toch nog een basis van dertig tot veertig procent van waaruit je dan weer door kan bouwen op het moment dat het weer meer wordt toegestaan.”
Blessuregevallen zijn er bij Quick’20 dan ook niet, tot grote tevredenheid van Nijhuis. ,,Het kan ook een kwestie van geluk zijn”, houdt de trainer een slag om de arm, “maar we hebben er elke keer wel rekening mee gehouden om de intensiteit langzaam op te bouwen”, erkent Nijhuis, die bij lichte klachten bij een van zijn spelers meteen ingreep door de speler uit de training te halen. Dit zorgt ervoor dat de trainer op een verantwoorde manier kon blijven doorbouwen. ,,Je kunt beter met stapjes van één procent doorbouwen, dan dat je met 30 of 40 procent omhoog schiet en na twee weken weer een blessure krijgt waardoor je terugvalt en je weer op nul zit.”
Fitheid
Nijhuis heeft qua fitheid bij zijn ploeg niets te klagen, mede omdat zijn ploeg in het laatste halfuur iets fitter is dan de tegenstander. Dit heeft meerdere redenen volgens de oefenmeester. Zo speelt zijn elftal veelal vanuit de balsituatie en dat kost minder energie dan achter de bal aanlopen. ,,En tijdens wedstrijden gewoon veel rouleren, oppassen met speeltijd die je geeft, elke keer weer hartslagmeters gebruiken om te kijken waar de spelers op dat moment zitten. Hoe herstellen ze van de acties die ze maken? Daarop pas je dan je wissels toe tijdens de wedstrijden.”
Een andere voorname reden is het feit dat Quick’20 veel oefenwedstrijden heeft gespeeld in de voorbereiding op het nieuwe seizoen en daarin het aantal speelminuten langzaam heeft uitgebouwd voor zijn elftal. Op deze manier heeft iedereen in het team gelijkmatig ritme op kunnen bouwen. Ook het feit dat de vijfwisselregel is ingevoerd voor het amateurvoetbal helpt daarbij een handje. ,,Ik maak daar dan ook gretig gebruik van en daarom wil ik ook altijd vijf wissels hebben.”
Volgens Nijhuis is deze spelregelwijziging niet alleen goed voor zijn team, maar ook voor het voetbal in het algemeen. ,,Want je moet ook in het kader van ontwikkeling zo denken, niet alleen op coronaniveau maar ook daarbuiten. Dat je probeert om iedereen zoveel mogelijk wedstrijdminuten te laten ervaren, zodat de ontwikkeling van de speler ook vlotter verloopt. Los van het fysieke aspect. Dat heeft ons wel geholpen met de vijf jongens die nog steeds geen hele wedstrijd konden spelen.”
Corona
Met coronagevallen heeft Nijhuis in zijn ploeg niet veel te maken gehad. ,,We hebben volgens mij één keer een speler gehad die in het afgelopen jaar positief getest was, maar er zijn natuurlijk ook altijd mensen die zich niet willen laten vaccineren of laten testen. Het is dus nooit waterdicht te zeggen of je ook mensen hebt gehad die zich kiplekker voelden en zonder klachten op de training verschenen, terwijl ze achteraf misschien wel positief zijn geweest.”
Tweedeling
In de samenleving zorgt de tweedeling al voor een flinke splijtzwam, maar ook in de voetballerij krijgen de trainers dit voor de kiezen. Zo is er bij Quick’20 ook wel een beetje sprake van tweedeling. ,,Je houdt net als in de maatschappij verschillende meningen. Wij hebben ook wel een speler die pertinent weigert om zich te laten vaccineren omdat hij daarvoor staat”, geeft Nijhuis toe. ,,Dat moet je dan ook respecteren. Hij moet zich bij klachten dus elke keer laten testen als hij wil trainen of als hij wedstrijden moet spelen.”
Zo heeft diezelfde speler in de oefenwedstrijden tegen FC Twente en Ajax eerder dit jaar niet mee kunnen doen. Voor die duels moesten spelers en staf van Quick’20 zich allemaal laten testen. ,,Iedereen die op het sportpark wilde komen, hetzij als toeschouwer of als speler, moest zich laten testen en die moest die uitslag laten zien want anders werd je niet toegelaten”, blikt Nijhuis terug.
Wat deden ze bij Quick’20 als alternatief voor het trainen? ‘We gingen tennissen of mountainbiken in groepjes’
Het was voor Nijhuis en het elftal van Quick’20 ontzettend moeilijk om gemotiveerd te blijven tijdens de coronalockdown, vooral toen besloten werd door de overheid dat er slechts met tweetallen getraind mocht worden. ,,Toen ging de lol er echt wel vanaf. Het was voor ons ook niet meer te doen, waarna we hebben gezegd dat we er een andere invulling aan gingen geven.”
,,We hebben tussentijdse een-op-een-gesprekken gedaan om elkaar even te vertellen wat de stand van zaken is, wat de meningen zijn en over het toekomstperspectief. Ook gingen we in tweetallen tennissen in een toernooivorm. Op die manier probeer je elke keer wat anders te doen. We hebben mountainbikeritten gedaan in groepjes van vier, toen dat nog mocht. Allemaal met een route en dan met een competitie-element erin”, somt hij enkele invullingen op.
,,Je gaat allemaal alternatieve dingetjes zoeken”, zegt Nijhuis, die besefte dat dat op een gegeven moment niet leuk meer was. ,,Je gaat op voetbal om het voetbal spelen. Als je dan teveel andere dingen doet, dat is wel even leuk maar dat houd je ook geen maand vol. Dat is steeds een gevecht. Creatief zijn, maar ook gewoon reëel nadenken, verstand gebruiken en toch wat doen.”
Coronamaatregelen met effect op het amateurvoetbal
Maart 2020 | Sportclubs moeten vanaf zondag 15 maart 2020 18.00 tot en met maandag 6 april sluiten. (Deze maatregel is uiteindelijk verlengd tot 1 juli 2020.) |
Juli 2020 | Vanaf 1 juli mogen sportaccommodaties weer open en hoeven senioren geen afstand meer te houden, wat wedstrijden ook mogelijk maakt |
Oktober 2020 | Sporten is beperkt mogelijk vanaf 14 oktober 2020 22.00 uur. Bovendien zijn sportkantines gesloten, alsmede douches en kleedkamers. (Maatregel is uiteindelijk verlengd tot 24 november 2020). |
November 2020 | Sporten wordt per 4 november 2020 22.00 uur verder beperkt. Zo mag er nog maar met twee personen (op 1,5 meter) gesport worden. (Deze maatregel is uiteindelijk verlengd tot 9 februari 2021.) |
Januari 2021 | Er wordt per 23 januari 2021 een avondklok ingesteld van 21.00 uur tot 4.30 uur. (Deze maatregel kwam ten einde op 28 april 2021 en de aanvangstijd is op 31 maart gewijzigd van 21.00 uur naar 22.00 uur.) |
Maart 2021 | Mensen tot 27 jaar mogen vanaf 3 maart 2021 weer in groepen buiten sporten. Vanaf 16 maart mogen mensen vanaf 27 jaar weer in groepjes van maximaal 4 personen buiten sporten (op anderhalve meter). |
Mei 2021 | De groepsgrootte van buiten sporten voor mensen vanaf 27 jaar gaat vanaf 19 mei 2021 naar 30 personen. Wel blijft de anderhalve meter, mogen er geen wedstrijden gespeeld worden, is publiek niet welkom en blijven kleedkamers en douches gesloten. |
Juni 2021 | De groepsgrootte voor mensen vanaf 18 jaar voor sporten gaat vanaf zaterdag 5 juni naar 50 personen (zowel binnen als buiten). De anderhalve meter is hierbij niet meer verplicht en douches en kleedkamers mogen weer open. Vanaf 26 juni zijn sportwedstrijden weer toegestaan. |
November 2021 | Er gaat vanaf zaterdag 6 november een coronatoegangsbewijs gelden voor sporten bij amateurverenigingen (18+). Vanaf 28 november moeten alle buiten- en binnensportlocaties gesloten zijn tussen 17.00 uur en 5.00 uur, dit leidt tot het besluit van de KNVB om het amateurvoetbal stil te leggen. |
December 2021 | Vanaf 18 december mag er alleen nog maar alleen of met één ander persoon gesport worden, een maatregel die geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. Kinderen tot en met 17 jaar mogen wel in teams sporten of onderlinge wedstrijden spelen. |
Januari 2022 | Er mag vanaf 14 januari 2022 weer gesport worden, ook onderlinge wedstrijden zijn weer mogelijk. Wel is een CTB verplicht voor 18+. Publiek is vanaf 25 januari weer toegestaan, wel met anderhalve meter. |
Februari 2022 | De laatste beperkingen met betrekking tot publiek zijn per 18 februari opgeheven. |
Bron: Rijksoverheid
Comentarios